Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών

 





Η Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών κτίστηκε το 1270 και αποτελεί ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της Βυζαντινής τέχνης.

Βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων περίπου βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών . Ο κεντρικός ναός είναι λιθόκτιστος και υπάρχουν πολλές βυζαντινές τοιχογραφίες. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και χρονολογείται από το 1804. 

Ιστορικά στοιχεία

Από το Βυζάντιο στην Άλωση

Ο Ιωαννίκιος ήταν ο πρώτος κτήτωρ της Μονής. Το 1300 ο ανιψιός του, ο Ιωακείμ, έκτισε τον καθολικό ναό και την Τράπεζα για να γευματίζουν οι μοναχοί καθώς και ψηλά τείχη γύρω από την Μονή. Το 1345 οι Σέρβοι κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της Μονής. Το 1371 λίγο πριν από την οριστική κατάληψη των Σερρών από τους Τούρκους, οι μοναχοί κατάφεραν να πείσουν τον Σουλτάνο Μουράτ Α΄ να απαλλάξει τη μονή από την πληρωμή έγγειου φόρου. Στη μονή εκάρη μοναχός σε ηλικία τριανταπέντε ετών, το 1444, ο άγιος Ραφαήλ. 

Γεννάδιος Σχολάριος και άγιος Γρηγόριος ο Ωρολογάς

Από το 1457 ως το 1462 στη μονή μόνασε ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης Γεννάδιος Σχολάριος, ο οποίος και έμεινε εκεί ως το θάνατο του. Από το 1894 έως το 1901 διετέλεσε επίσημος εκπρόσωπος της Μονής ο Άγιος Γρηγόριος ο Ωρολογάς, ο μετέπειτα εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Κυδωνιών Μικράς Ασίας, ο οποίος ταυτόχρονα εκείνα τα έτη υπηρετούσε ως ιεροκήρυξ και καθηγητής του Γυμνασίου Σερρών.

Η σύληση των κειμηλίων από τους Βούλγαρους

Το 1917 η βιβλιοθήκη της Μονής λεηλατήθηκε από τους Βούλγαρους, οι οποίοι έστειλαν στη Βουλγαρία 24 Ευαγγέλια, 200 σπάνια χειρόγραφα σε χαρτί, 1500 παλιά βιβλία, και πολλά πολύτιμα ιερά αντικείμενα. Οι Βούλγαροι απέσπασαν παράνομα όχι μόνο τα κειμήλια της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, αλλά και πλήθος έτερων ελληνικών κειμηλίων από τη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης της Μητροπόλεως Δράμας, τη Μονή Παναγίας Καλαμούς Ξάνθης και τη Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι Ιερές Μητροπόλεις καθώς και οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διατυπώσει επισήμως αίτημα για την επιστροφή των κλαπέντων ελληνικών κειμηλίων.


Η αναβίωση της Μονής

Από το 1986 εγκαταστάθηκε στη μονή γυναικεία αδελφότητα, που σε συνεργασία με τη 12η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας έχει αναλάβει το έργο της συντήρησης και αναστήλωσης της μονής.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2010, η μονή χτυπήθηκε από πυρκαγιά που κατέστρεψε το αρχονταρίκι, το παλιό εκθετήριο, την τράπεζα, το μαγειρείο, τον ξενώνα και τους αποθηκευτικούς χώρους, προκαλώντας συνολικά ζημιές αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή:https://www.athinorama.gr/umami/market/articles/paradosiaka_proionta_apo_tin_im_timiou_prodromou_serron-2527421.html

 Σήμερα το Μοναστήρι παράγει πολλά παραδοσιακά προϊόντα. Χειροποίητα ζυμαρικά, σάλτσα για μακαρόνια, κουραμπιέδες, λουκούμια, όλα παράγονται και συσκευάζονται από τις μοναχές, με αγνές πρώτες ύλες παραγωγής τους.

Η σειρά περιλαμβάνει ζυμαρικά, όπως τις χυλοπίτες με λαχανικά που περιέχουν κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κόκκινη κολοκύθα, καρότο, ντομάτα, κρεμμύδι, μελιτζάνα, χυλοπίτες με διάφορα λαχανικά που έχουν επιπλέον και παντζάρι, σέλινο και σπανάκι, χυλοπιτάκι με διάφορα λαχανικά, καθώς και χυλοπίτες ή χυλοπιτάκι με αβγά, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Φτιάχνουν ακόμη τραχανά με γιαούρτι από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αλλά και τραχανά με διάφορα λαχανικά, αλλά και νηστίσιμο και καυτερό. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με τη σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια, που τη δοκιμάσαμε και είναι νοστιμότατη. Το ίδιο γευστικές, με καλή αίσθηση των λαχανικών και γρήγορες στο βράσιμο είναι και οι νηστίσιμες χυλοπίτες. 


Από τα προϊόντα ενός μοναστηριού, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα λουκούμια, παραδοσιακό κέρασμα στους επισκέπτες τους. Διαθέτουν κουτί που περιέχει και τις 9 γεύσεις τους (τριαντάφυλλο, λεμόνι, μπανάνα, περγαμόντο, μαστίχα, ινδοκάρυδο, καραμέλα, βερίκοκο, φράουλα) ή και την καθεμιά μεμονωμένη σε συσκευασίες του κιλού. Φτιάχνουν, επίσης, κουραμπιέδες, που θυμίζουν μπισκότο, αφού δεν έχουν βούτυρο και αμύγδαλο και τους συσκευάζουν σε κουτί που περιέχει 15 κομμάτια.

Τέλος, κυκλοφορούν και εκδόσεις με συνταγές από την πολυετή μοναστηριακή μαγειρική εμπειρία της Γερόντισσας Φεβρωνίας, μία τρίτομη με τίτλο «Τα ψάρια» και μία ακόμη με τίτλο «Τα αλάδωτα», με ποικιλία σε συνταγές για σούπες, φαγητά κατσαρόλας και φούρνου, καθώς και γλυκά, που μπορούν να καταναλωθούν στις νηστείες. Το περιεχόμενό τους αναδεικνύει την ιδανική ισορροπία που παρέχει το ελληνικό μοναστηριακό διαιτολόγιο, σε συνδυασμό με τις γεύσεις της πατροπαράδοτης μαγειρικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Λέχοβας

 Πηγή:https://kiato.gov.gr/moni-lexovas/  Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Λέχοβας είναι κτισμένη στην ανατολική πλευρά του βουνού Τιτάν ή Βέ...